k Q E
Fase:
Uitvoering
Jaar:
2019
Plaats:
Antwerpen
De herenwoning bevindt zich langs Sint Willibrorduskerk in het bruisende deel van Borgerhout. Anders dan vele van haar buren, heeft de woning twee bouwlagen met schuin dak. Vanuit de bouwheer kwamen twee ontwerpvragen naar boven. Enerzijds wensen zij een optimalere/groenere buitenruimte, anderzijds wensen zij het interieur de gelijkvloerse verdieping een make-over te geven. Aangezien het bestaande dak bouwfysische gebreken vertoont, stellen we ons ontwerper de vraag of het dak geen grotere rol kan vervullen dan enkel 'dak'. Gezien de beperkte footprint van het perceel, ontstaat het voorstel om een plat dak te voorzien, dat deels de ruimtes op de tweede verdieping verlicht, maar vooral een groene daktuin voorziet, midden in de stad. Zo ontstaat er een tweede buitenruimte, waar een groententuin en een buitenkeuken georganiseerd kunnen worden. De tweede ingreep betreft het betrekken van de leefkeuken bij zowel de eetruimte en de tuin. Het volume wordt daarom dwars op de scheimuur met de linkerbuur geplaatst. Zo ontstaat er een relatie met de eetruimte enerzijds, en ontstaat er een zithoek aan de tuinzijde anderzijds. Het afgeronde volume verzacht het volume dat tamelijk prominent in het midden van de ruimte staat. Aan de andere scheimuur ontstaat er ruimte voor een kastenwand, waar alle bergruimte en sanitair in wordt voorzien.
STUDIO TOTO | De leescorfstraat 28, 2140 Borgerhout | info@studiototo.be | M 0476 34 28 05